5 càmeres trencades, documental de desembre

El Documental del Mes presenta un retrat únic, personal i en primera fila d’un dels moviments de resistència pacífica palestina que han recollit més suport de la comunitat internacional. El palestí Emad Burnat i l’israelià Guy Davidi creen un poderós film editat a partir de les imatges de 5 càmeres trencades.
 “Les barreres es poden eliminar, però la terra sempre portarà aquestes cicatrius. Que es curin les ferides és un repte. És l’única obligació de la víctima. Guarint les ferides, es resisteix l’opressió. Però quan em fereixen un cop i un altre, m’oblido de les ferides que regeixen la meva vida. Les ferides oblidades no es curen mai. O sigui que filmo per curar-les”. Emad Burnat.
Al febrer de 2005 amb el naixement del seu quart fill, Emad Burnat, un camperol palestí, adquireix la seva primera càmera i comença a filmar al seu fill i la seva família. Al mateix temps, les excavadores israelianes arriben a Bil’in per construir un mur que delimitarà el perímetre d’un assentament jueu. Aquesta barrera de separació passa pel mig de la seva terra i els prendrà més del 50% de la terra cultivable del poble. Els habitants de Bil’in inicien un moviment de resistència pacífic manifestant-se tots els divendres en contra de la tanca.
Emad Burnat ens presenta les seves cinc càmeres trencades. Cada càmera revela una part de la Història i de la seva pròpia història. Cada càmera és un episodi de la seva vida i de l’evolució del moviment de resistència popular de Bil’in davant l’opressió i la violència de l’exèrcit israelià. Des del principi, israelians i activistes pacífics internacionals van ajudar i participar en el moviment en contra del mur de separació. Gràcies a alguns activistes i donants Emad va aconseguir noves càmeres per continuar filmant i documentant allò que estava passant.
Emad enregistra durant els següents anys sense la voluntat de fer un documental. Filma per moltes raons. Inicialment era una forma de participar en las manifestacions. Poc a poc se’n adona que amb les imatges pot protegir a gent als jutjats com a proves evidents. D’altra banda, també era una manera de difondre informació a agències de comunicació i Internet. Però també filma com a necessitat, per instint, filma per protegir els seus records. Actualment, Emad Burnat és càmera i fotògraf freelance i ha treballat per diversos canals de televisió com Al -Jazeera, els Canals 1, 2 i 10 israelians, la Televisió Palestina i per l’agència Reuters.

Guy Davidi, nascut a Jaffa (Israel), és documentalista i professor de cinema. Guy va arribar a Bil’in l’any 2005 com a simpatitzant de les protestes i periodista activista del grup  Indymedia. Fins l’any 2008 va estar realitzant el seu propi documental Interrupted Streams, estrenat al Festival Internacional de Jerusalem. L’any 2009 Emad li proposa a Guy editar les imatges de les seves cinc càmeres trencades per fer-ne un documental no només basant-se en un discurs polític, sinó també per intentar trencar amb la visió dualista del món d’aquells que el divideixen entre allò correcte i incorrecte, allò bo i dolent, els palestins i els israelians. Un documental per mostrar la complexitat de la realitat i com amb força, es pot transformar la ira en optimisme.
 

El dia 13 de novembre hi haurà un passi especial amb un col·loqui posterior, a les 20:30h als Cinemes Méliès.

 

A partir d’aquest dia, com sempre podeu consultar el web d’El Documental del Mes per veure més sales i horaris arreu de Catalunya.
http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html.

El dia 13 de novembre hi haurà un passi especial amb un col·loqui posterior, a les 20:30h als Cinemes Méliès.

A partir d’aquest dia, com sempre podeu consultar el web d’El Documental del Mes per veure més sales i horaris arreu de Catalunya:
http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html.

78 Sales
90288 Espectadors