Primer documental del mes de 2013: Big Boys Gone Bananas

ESTRENA EL PROPER DIJOUS 10 DE GENER, ALS CINEMES MÉLIÈS DE BARCELONA (20:30h)

El Documental del Mes
presenta la veritable història d’un cineasta suec, el joc brut d’una multinacional, la manipulació dels mitjans de comunicació, querelles i el preu de la llibertat d’expressió. David contra Goliat.
 

Big Goys Gone Bananas!* va ser un film que havia de fer. Ser demandat per una multinacional com Dole Food Company no es cap broma i no és divertit. Però és interessant, aprens moltes coses. I si sobrevius a l’experiència, tens una bona història que explicar. He treballat com a periodista i director de cinema durant més de 25 anys i l’experiència d’ésser el subjecte d’un atac d’una multinacional, m’ha fet entendre més profundament el funcionament de la societat i dels mitjans de comunicació.” Fredrik Gertten

Fins on pot arribar una multinacional per protegir la seva imatge
? El director suec Fredrik Gertten s’enfronta a la persecució legal i psicològica iniciada per la multinacional alimentària Dole Food Company quan estrena el seu film anterior Bananas!*, que relata la querella de 12 treballadors d’una plantació a Nicaragua contra aquesta empresa poderosa.

Bananas!*
va ser seleccionada per competir al Festival de cinema de Los Angeles al 2009. Però just abans de sortir de Suècia per assistir a l’estrena mundial del seu film, Gertten rep un missatge estrany: des de l’organització del festival decideixen retirar Bananas!* de la competició. Llavors, una setmana abans de l’estrena, un article polèmic i mal documentat apareix a la portada del diari de Los Angeles Business Journal sobre la pel·lícula. I, seguidament, Gertten rep una carta de Dole amenaçant-lo amb accions http://comprar-ed.com/levitra.html legals si el film s’estrena al festival i l’insten a que pari i desisteixi.

El documental Big Boys Gone Bananas!* mostra des del procés d’assetjament de la multinacional contra Gertten i la seva productora, aplicant una querella difamatòria i a través de tàctiques d’intimidació, fins a la manipulació dels mitjans de comunicació pressionats per Dole.

Aquest potent film revela precisament com una multinacional no es detindrà davant res per aconseguir els seus propòsits. La llibertat d’expressió està en joc. Tal i com el relacions públiques de la multinacional ho planteja: “És més fàcil carregar amb una mala consciència que amb una mala reputació”.

Fredrik Gertten
treballa des de fa 25 anys com a periodista i director. Durant els anys 80 i 90 va ser corresponsal i columnista a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, Àsia i Europa. L’any 1994 funda la seva productora, WG Film, amb la qual combina la feina com a director i productor creatiu. El seu film més polèmic, del qual és director i productor, és Bananas!* (2009), reconegut internacionalment pel seu compromís amb la llibertat d’expressió. A Suècia va guanyar diversos premis incloent-hi l’Anna Politkovskaya freedom of speech award.

Com a productor ha participat en més de 10 llargmetratges documentals entre els quals destaquen Thin Ice (2006) i la nominada a l’Òscar Burma VJ (2008), ambdues ja programades a El Documental del Mes.

El dia 10 de gener es farà l’estrena als Cinemes Méliès de Barcelona a les 20:30h i a partir d’aquest dia, com sempre podeu consultar el web d’El Documental del Mes per veure més sales i horaris arreu de Catalunya.
http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html.

78 Sales
90288 Espectadors