Kuchu: SI ENS SEGUIM AMAGANT, DIRAN QUE NO SOM AQUÍ

El Documental del Mes presenta el darrer testimoni de l’activista ugandès David Kato per la reivindicació dels drets dels homosexuals. La lluita d’un col•lectiu oprimit en un país on el 95% de la població és homòfoba. Un film premiat al Festival de Cinema de Berlin 2012
“Durant els nostres primers dies a Kampala, el membre del parlament David Bahati ens va dir: “No hi ha cap debat a Uganda sobre si l’homosexualitat està bé o no, no ho està.” A partir del que sabíem sobre la proposta de llei contra l’homosexualitat, que establia pena de mort per seropositius homosexuals i penes de presó per qualsevol que no delatés a un conegut homosexual, vam estar temptades a creure’ns-el. Però en David Kato ens va mostrar una realitat diferent.” Malika Zouhali-Worrall i Katherine Fairfax Wright, directores
“Kuchu” és el terme popular amb què es denomina el col•lectiu lèsbic, gai, bisexual i transsexual (LGBT) a Uganda. Un col•lectiu perseguit socialment, culturalment i judicialment.
Al 2009 el diputat David Bahati presenta un projecte de llei contra l’homosexualitat que proposa cadena perpètua per a les activitats homosexuals, i la pena de mort, si hi ha agreujants. Els agreujants consisteixen en la reincidència. La complicitat o la col•laboració amb la comunitat homosexual, per exemple, fer la prova del Sida, es castiga amb 7 anys de presó. Qualsevol ciutadà que conegui un homosexual i no el denunciï en 24 hores, pot ser castigat amb 3 anys de presó. 
La consideració de l’homosexualitat com a delicte a l’Àfrica va ser introduïda per Occident. La legislació proposada a Uganda s’inspira en les idees del líders evangèlics nord-americans que advertien d’un moviment internacional que estava decidit a propagar l’homosexualitat al món. Van difondre la petició per aturar el suposat “reclutament” dels joves a l’homosexualitat i milers de famílies ugandeses van signar la petició i la van portar al parlament.
David Kato, el primer home a Uganda obertament gai, és un dels activistes més inspiradors de la lluita del col•lectiu LGBT a l’Àfrica Oriental. El documental ens mostra el seu últim testimoni abans de ser brutalment assassinat al gener de 2011 a casa seva. Kuchu ens porta el retrat d’una lluita contra la violació dels drets humans i per la voluntat de canviar el destí dels kuchus a l’Àfrica, ja que com David Kato declara “si ens seguim amagant, diran que no som aquí”.
 
Malika Zouhali-Worrall treballa com a periodista de premsa escrita i audiovisual al Financial Times i a la CNN. Ha treballat per la CNN de l’Índia, Uganda, la Xina i els EUA sobre temes de política, tecnologia i drets del col•lectiu LGBT. Malika es va graduar a la Universitat de Cambridge i té un Màster en Relacions Internacionals de l’Institut d’Estudis Polítics de París.
Katherine Fairfax Wright es va graduar a la Universitat de Columbia amb una doble llicenciatura en estudis de cinema i antropologia. Ha treballat com a productora en diverses pel•lícules i ha estat premiada com a directora de fotografia. Se la considera un dels 25 rostres nous del cinema independent de 2012 en la revista Filmmaker Magazine, dels EUA. 
DIJOUS 7 DE MARÇ STRENA I PASSI ESPECIAL A LES 20.15H. ALS CINEMES MÉLIÈS. PRESENTACIÓ I COL·LOQUI POSTERIOR A CÀRREC DE LLUÍS FARRÉ, PORTAVEU DE L’EQUIP LGBTI D’AMNISTIA INTERNACIONAL DE CATALUNYA.
A partir d’aquest dia, com sempre podeu consultar el web d’El Documental del Mes per veure més sales i horaris arreu de Catalunya.
http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html.

78 Sales
90288 Espectadors