“Petitet” s’emporta el Premi Gaudí a Millor Documental

Petitet i la rumba guanyen el Premi Gaudí a Millor Documental

Vuit anys després de Bicicleta, cullera, poma, Carles Bosch i el productor Tono Folguera han repetit el guardó a Millor documental per Petitet, un homenatge “rumbero” al músic Joan Ximénez.

Petitet va ser la pel·lícula inaugural del Festival DocsBarcelona 2018, on es va endur el Premi del Públic. Distribuida per DocsBarcelona Distribution, seleccionada per convertir-se en el DocsBarcelona del Mes de juny, projectant-se així en més de 70 sales arreu de Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol, i amb un balanç final de prop de 5.000 espectadors.

El mes de novembre va ser selaccionada pel Cicle Gaudí, on va tenir un segon recorregut arreu de 34 sales catalanes.


El director Carles Bosch amb el rumbero Petitet

La història de Petitet té com a protagonista a Joan Ximénez Valentí, un corpulent gitano del barri del Raval de Barcelona, havia acompanyat –tocant els bongos– molts dels grans músics de la rumba. El seu pare va ser palmero del famós ídol de la rumba catalana, Peret, ja mort com tots els grans noms de la seva generació que van popularitzar i internacionalitzar la rumba catalana.
Abans de morir la seva mare, en Petitet li va prometre que algun dia retornaria la rumba catalana a dalt de tot, a un dels escenaris més importants: al Gran Teatre del Liceu.
Per poder complir la seva promesa, haurà de reunir una vintena de músics gitanos genials, però indisciplinats– i aconseguir el miracle que suposa posar-se d’acord amb una orquestra simfònica. Els assaigs certament són un caos: els seus gitanos no han llegit mai una partitura. Tot i les dificultats, en Petitet aprofita tant els dies bons com els dolents, disposat a complir la promesa que va fer a la seva mare.

 

Els Premis Gaudí en la seva XI edició va venir carregada de sorpreses. Aquí podeu consultar tot el palmarès:

Millor pel·lícula

LES DISTÀNCIES, dirigida per Elena Trapé, escrita per Elena Trapé, Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero i produïda per Coming Soon Films (Marta Ramírez) i producció associada de Televisió de Catalunya (Cruz Rodríguez), Busse&Halberschmidt (Marcelo Busse), Miss Wasabi Films (Isabel Coixet) i la participació de TVE i Movistar+.

Millor pel·lícula en llengua no catalana

ENTRE DOS AGUAS, dirigida per Isaki Lacuesta, escrita per Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo i produïda per La Termita Films S.L. (Isa Campo), BTeam S.L. (Alex Lafuente), All Go Movies S.L. (Álvaro Alonso), Mallerich Films Paco Poch (Paco Poch), amb producció associada de Bord Cadre Films (Dan Wechsler) i Studio Indie Productions (Rodrigo Tarazona), amb la participació de Televisió de Catalunya, Canal Sur i Movistar+.

Millor direcció

Isaki Lacuesta, per ENTRE DOS AGUAS

Millor guió

Celia Rico, per VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE

Millor protagonista femenina

Lola Dueñas, per VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE

Millor protagonista masculí

Israel Gómez Romero, per ENTRE DOS AGUAS

Millor direcció de producció

Eduard Vallès i Hanga Kurucz, per EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN

Millor pel·lícula documental

PETITET, dirigida i escrita per Carles Bosch i produïda per Lastor Media (Tono Folguera i Carles Bosch), Turkana Films (Rosa Maria Fusté i Alfonso Par), Vilaüt Films (Sergi Moreno) i Televisió de Catalunya (Jordi Ambròs).

Millor curtmetratge

LA ÚLTIMA VIRGEN, dirigit per Bàrbara Farré, escrit per Bàrbara Farré i Lucas Casanovas i produït per Escac Films (Sergi Casamitjana i Lita Roig).

Millor pel·lícula per a televisió

VIDA PRIVADA, dirigida per Sílvia Munt, escrita per Coral Cruz, basada en la novel·la de J.M de Sagarra i produïda per Oberon Cinematogràfica (Antonio Chavarrías), amb coproducció de Televisió de Catalunya (Oriol Sala-Patau i Cruz Rodríguez).

Millor pel·lícula d’animació

MEMÒRIES D’UN HOME EN PIJAMA, dirigida per Carlos Fernández de Vigo, escrita per Paco Roca, Ángel de la Cruz i Diana López Varela i produïda per Dream Team Concept (Jordi Mendieta i Ángel de la Cruz), LadyBug (Ángel de la Cruz) i Hampa Studio (Alejandro Cervantes).

Millor direcció artística

Rosa Ros, per EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN

Millor actriu secundària

Anna Castillo, per VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE

Millor actor secundari

Oriol Pla, per PETRA

Millor muntatge

Sergi Dies, per ENTRE DOS AGUAS

Millor música original

Kiko Veneno i Raül Refree, per ENTRE DOS AGUAS

Millor fotografia

Diego Dussuel, per ENTRE DOS AGUAS

Millor vestuari

Mercè Paloma, per EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN

Millor so

Alejandro Castillo i Amanda Villavieja, per ENTRE DOS AGUAS

Millors efectes visuals

Laura Pedro, Lluís Rivera i Ricard Barriga, per SUPERLÓPEZ

Millor maquillatge i perruqueria

Caitlin Acheson i Jesús Martos, per EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN

Millor pel·lícula europea

COLD WAR, dirigida i escrita per Pawel Pawlikowski i produïda per MK2 Productions, Apocalypso Pictures, Film4, Opus Film, Protagonist i BFI Film Fund.


Guanyadors de la XI gala dels Premis Gaudí

78 Sales
90288 Espectadors