CHINA BLUE

CHINA BLUE

Micha X. Peled

2005 87 min.

VO en cantonès, anglès, mandarí i sichuan subtitulat en català

, ,
Compra el nostre Documental

Fitxa tècnica

  • Direcció: Micha X. Peled
  • Fotografia: Micha X. Pele
  • Muntatge: Manuel Tsingaris
  • Música original: Miriam Cutler
  • Producció: Teddy Bear Film
  • So: Song Chen
  • CoProducció: ITVS
  • Apte per a tots els públics

Comparteix

Sinopsi

Rodat clandestinament i sota unes condicions difícils a la Xina, aquest documental mostra, des d’un accés privilegiat, el que tant la Xina com les grans marques internacionals s’entesten a amagar: com es produeix la roba que nosaltres comprem.

China Blue ens endinsa en una fàbrica de texans, on dues joves, la Jasmine i l’Orchid, intenen sobreviure a les difícils condicions laborals. Les seves vides es creuen amb les d’altres companyes i amb la del director de la fàbrica on treballen, el senyor Lam. Des dels diferents esglaons de la jerarquia de l’empresa, el documental mostra, humanament, els problemes complexos d’un món globalitzat.

Tal com milions de noies han fet abans, la Jasmine abandona el seu poblet per treballar en una fàbrica a la ciutat. Ràpidament, la seva il·lusió inicial per aconseguir diners per a la seva família s’esvaeix. Es troba sobresaturada per jornades laborals llarguíssimes i els retards dels pagaments. El seu únic consol és l’amistat que neix amb les seves companyes de feina.

Per tal d’aconseguir noves comandes de compradors occidentals, el senyor Lam acorda preus extremadament baixos i uns terminis de lliurament  ajustadíssims. Gràcies a aquest pacte, retalla els salaris i força les noies a treballar sense parar durant jornades de 24 hores. Si les noies s’adormen, se les multa amb una rebaixa considerable del sou. Per evitar-ho, s’aguanten les parpelles amb unes pinses d’estendre la roba. Aquestes condicions les motiven a fer vaga – il·legal a la Xina – com a últim recurs per  defensar la seva dignitat.

China Blue dibuixa un matisat, tendre i colpidor retrat sobre el dia a dia d’unes joves treballadores d’una fàbrica tèxtil. A la vegada, proporciona un informe actualitzat i alarmant sobre les pressions econòmiques que instauren les companyies occidentals i les conseqüències humanes que això provoca.

Sobre la direcció (Micha X. Peled)

Micha X. Peled nació en Israel y años más tarde emigró a Estados Unidos. Su carrera contiene trabajos como importador, vigilante de prisiones, periodista freelance, asesor de campañas políticas y guía turístico de aventura. Realizó su primer documental para televisión, Will My Mother Go Back to Berlin?, en el 1992. Desde entonces ha dirigido los siguientes documentales: Inside God’s Bunker (1994), You, Me, Jerusalem (como codirector junto a George Khleifi, 1996) y Store Wars: When Wal-Mart Comes to Town (2001). China Blue (2005) es su trabajo más reciente.

Premis i Festivals

 • Premi Amnistia Internacional al Festival IDFA. Països Baixos, 2005
 • Selecció Oficial al Festival de Cinema de Toronto. Canadà, 2005
 • Selecció Oficial al Festival de Cinema de Vancouver. Canadà, 2005