THE SOCIALIST, THE ARCHITECT AND THE TWISTED TOWER

THE SOCIALIST, THE ARCHITECT AND THE TWISTED TOWER

Fredrik Gertten

2005 59 min.

VO en anglès subtitulada en català

,
Compra el nostre Documental

Fitxa tècnica

  • Director: Fredrik Gertten
  • Producció: WGFilm
  • Coproducció: Film i Skåne, Joaquim Strand, RTVVSpain. Associats amb TV ONTARIO Canada, YLE TEEMA Finland, NPS The Netherlands, ORF Austria i ETV Estonia. Amb el suport de Sparbanksstiftelsen Skåne, Konstnärsnämnden, Kultur Malmö, MEDIA.
  • Apte per a tots els públics
   

Comparteix

Sinopsi

El 1999, el socialdemòcrata Johnny Örbäck, director general de la cooperativa d’habitatges HSB a Malmö, decideix encarregar a Santiago Calatrava la construcció d’un edifici únic a les velles drassanes de la ciutat: la Turning Torso, una torre de 190 metres d’alçada que es retorça sobre si mateixa i que va ser reconeguda com «el millor projecte d’edifici residencial del món» a Cannes.

Els anys passen i el projecte es retarda. Se sobrepassa el pressupost en gairebé 85 milions d’euros i Johnny Örbäck ha de suportar la pressió dels empresaris i dels ciutadans de Malmö, que no entenen per què una cooperativa com l’HSB finança un edifici «fet per a què es llueixin els rics» i no construeix pisos assequibles per a la població.

El director entra a les vides dels protagonistes i viu en primera línia els seus somnis i frustracions. Una mirada única al món de l’arquitectura i sobre què passa quan la visió artística topa amb la dura realitat.

Sobre la direcció (Fredrik Gertten)

Fredrik Gertten va néixer a Malmö el 1956. Fa vint anys que treballa com a periodista i director. Durant els anys 80 i 90 va treballar arreu del món per a la ràdio, la televisió i la premsa escrita com a corresponsal a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, l’Àsia i Europa.

Com a director va iniciar-se amb Malmö-Montevideo, my Place in the World (1995) i la seva darrera obra és el multipremiat documental Bananas!, sobre les queixes dels treballadors d’una plantació de bananes a Nicaragua.

Com a productor, ha participat en més de deu llargs documentals, entre els quals destaquen Thin Ice (2006) i la nominada a l’Òscar Burma VJ (2008), ambdues ja programades amb anterioritat al cicle «El documental del mes».

Premis i Festivals

 • Premi al Millor Documental sobre Arquitectura al Festival di Palazzo Venezia. Itàlia, 2006
 • DOKU.ARTS International Festival for Films on Art. Alemanya, 2006
 • Adelaide Film Festival. Austràlia, 2007
 • Full Frame Documentary Film Festival. EUA, 2007