THE SOCIALIST, THE ARCHITECT AND THE TWISTED TOWER

THE SOCIALIST, THE ARCHITECT AND THE TWISTED TOWER

Fredrik Gertten

2005 59 min.

VO en anglès subtitulada en català

Compra el nostre Documental

Fitxa tècnica

  • Director: Fredrik Gertten
  • Producció: WGFilm
  • Coproducció: Film i Skåne, Joaquim Strand, RTVVSpain. Associats amb TV ONTARIO Canada, YLE TEEMA Finland, NPS The Netherlands, ORF Austria i ETV Estonia. Amb el suport de Sparbanksstiftelsen Skåne, Konstnärsnämnden, Kultur Malmö, MEDIA.
  • Apte per a tots els públics
   

Comparteix

Sinopsi

El 1999, el socialdemòcrata Johnny Örbäck, director general de la cooperativa d’habitatges HSB a Malmö, decideix encarregar a Santiago Calatrava la construcció d’un edifici únic a les velles drassanes de la ciutat: la Turning Torso, una torre de 190 metres d’alçada que es retorça sobre si mateixa i que va ser reconeguda com «el millor projecte d’edifici residencial del món» a Cannes.

Els anys passen i el projecte es retarda. Se sobrepassa el pressupost en gairebé 85 milions d’euros i Johnny Örbäck ha de suportar la pressió dels empresaris i dels ciutadans de Malmö, que no entenen per què una cooperativa com l’HSB finança un edifici «fet per a què es llueixin els rics» i no construeix pisos assequibles per a la població.

El director entra a les vides dels protagonistes i viu en primera línia els seus somnis i frustracions. Una mirada única al món de l’arquitectura i sobre què passa quan la visió artística topa amb la dura realitat.

Sobre la direcció (Fredrik Gertten)

Fredrik Gertten va néixer a Malmö el 1956. Fa vint anys que treballa com a periodista i director. Durant els anys 80 i 90 va treballar arreu del món per a la ràdio, la televisió i la premsa escrita com a corresponsal a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina, l’Àsia i Europa.

Com a director va iniciar-se amb Malmö-Montevideo, my Place in the World (1995) i la seva darrera obra és el multipremiat documental Bananas!, sobre les queixes dels treballadors d’una plantació de bananes a Nicaragua.

Com a productor, ha participat en més de deu llargs documentals, entre els quals destaquen Thin Ice (2006) i la nominada a l’Òscar Burma VJ (2008), ambdues ja programades amb anterioritat al cicle «El documental del mes».

Premis i Festivals

 • Premi al Millor Documental sobre Arquitectura al Festival di Palazzo Venezia. Itàlia, 2006
 • DOKU.ARTS International Festival for Films on Art. Alemanya, 2006
 • Adelaide Film Festival. Austràlia, 2007
 • Full Frame Documentary Film Festival. EUA, 2007