THE ENGLISH SURGEON

THE ENGLISH SURGEON

Geoffrey Smith

2007 93 min.

VO en anglès i ucraïnès subtitulada en català

Buy our Documental

Technical specs

  • Direcció i Producció: Geoffrey Smith
  • Coproducció: Rachel Wexler
  • Direcció de fotografia: Graham Day
  • Muntatge: Kathy O'Shea
  • Música: Nick Cave i Warren Ellis
  • Producció executiva BBC: Greg Sanderson i Nick Fraser
  • Producció executiva ITVS International: Sally Jo Fifer
  • No recomenada per a menors de set anys

Share

Sinopsi

Com ha de ser per a un cirurgià tenir poders divins però, alhora, haver de lluitar contra la mateixa humanitat? Com ha de ser intentar salvar una vida i fracassar? Aquesta pel lícula segueix al neurocirurgià Henry Mash i planteja obertament el dilema de la relació metge-pacient al llarg de la seva última missió a Ucraïna.

Henry és un dels neurocirurgians més importants de Londres, un pioner del seu camp que cada dia es desplaça a la feina amb una vella bicicleta i que es preocupa pel dolor que pot provocar als pacients. “Quan s’arriba a un punt crític, ens podem permetre perdre un braç o una cama, però jo opero dins dels pensaments i dels sentiments de les persones … i si alguna cosa surt malament, puc destrossar el caràcter d’aquesta persona .. . per sempre. “

Conduït per la necessitat d’ajudar els altres allà on pugui, fa 15 anys que Henry viatja a Kíev per intentar millorar la neurocirurgia primitiva que va trobar allà en la primera visita, el 1992. Avui seus pacients el veuen com el gran salvador de l’oest, pares desesperats volen que salvi els seus fills, i el seu col lega ucraïnès ho veu com un guru i com un benefactor.

Però per tota la satisfacció directa que troba, també troba diagnòstics completament erronis, nens als quals no pot salvar i una falta d’equips i de personal qualificat. És com vendre l’ànima al diable, però, què es pot fer? El meu fill va tenir un tumor cerebral quan era un nadó i jo estava desesperat per trobar algú que pogués salvar-lo. Ara no puc fugir dels que ho necessiten. “

Aquest dilema és el que resulta interessant d’Henry. La seva compassiva humanitat es converteix en el tema universal de la pel·lícula, la lluita per fer el bé en un món imperfecte i egoista.

About direction (Geoffrey Smith)

Nascut a Melbourn, Austràlia, Geoffrey Smith sempre ha estat fascinat per la imatge en moviment. Va viatjar durant anys per trobar-se a si mateix i descobrir, sobre la marxa, la seva passió: escoltar i explicar històries.

El 1987 es trobava a Haití ajudant durant la producció d'un documental sobre les primeres eleccions del país, 31 anys enrere Seguint el descobriment d'una massacre de 21 votants al pati d'una escola, resultherido de bala. Ja a Londres, va lluitar per tornar a la normalitat i va decidir filmar el seu viatge de retorn a Haití per trobar l'home que gairebé el va matar. Aquest aclamat film va ser posteriorment emès per la BBC i és remarcable per la catarsi que, d'una manera ínntima, retrata a la pantalla.

Un cop va descobrir, gràcies a aquesta personal peli, que la càmera pot ser una eina molt poderosa per a ajudar a la gent que passa per èpoques difícils, moltes de les posteriors obres de Geoffrey Smith han estat construïdes sobre la base d'aquest ús de la càmera.

Guanyador de nombrosos premis, entre ells dos RTS (de la Royal Televisió Society, al Regne Unit) el 2004 i el 2007, ha realitzat més s de 22 pel lícules per a les principals televisions del Regne Unit, traient a la llum drames de la vida real en què abunden profunds dilemes ètics i morals.

Awards & Festivals

 • Millor Documental Internacional, Hotdocs - Canadà, 2008
 • Premi del Públic, Sheffield Doc/Fest - Regne Unit, 2007